Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΡΩΜΑΝΙΑ"

Απροσδόκητη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα νεολαίας της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΡΩΜΑΝΙΑ" στο κέντρο ΜΙΘΡΙΟ την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008.Ήταν μία εκδήλωση την οποία ,διακαώς, επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα οι νεολαίοι του Συλλόγου της Στουτγκάρδης και όπως αποδείχτηκε είχαν δίκιο, αν σκεφτεί κανείς και την απόσταση (2000 χλμ.) η διοργάνωση αυτού του χορού είναι ένας άθλος με δεδομένο και το υψηλό κόστος αλλά και την δουλειά που χρειάζεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Όμως, όπως φαίνεται, η νεολαία της ΡΩΜΑΝΙΑΣ δεν πτοείται από τέτοια μεγέθη και κατάφερε έτσι να πραγματοποιήσει με επιτυχία αυτήν την εκδήλωση, η οποία εξελίχθηκε σε μια ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ που τα είχε όλα (σκεφτείτε τι κάνουν στην Γερμανία όπου κατοικούν).


Μεγάλος απών της βραδιάς ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Στουτγκάρδης ,ο Γιάννης Ανδρονικίδης που για λόγους πέρα από τις δυνάμεις του δεν κατάφερε να βρεθεί στην Θεσσαλονίκη. Τον Πρόεδρο εκπροσώπησε επάξια ο Γραμματέας του Συλλόγου ,ο δικός μας, ο Λάζαρος Καλτσίδης που κατάγεται από την Τριανταφυλλιά Σερρών ο οποίος φανερά συγκινημένος αλλά και καταπονημένος από την μεγάλη προσπάθεια παρουσίασε στους καλεσμένους ένα καταπληκτικό πρόγραμμα που - πραγματικά- δεν κούρασε αλλά μας γέμισε με εικόνες, χρώματα και ήχους ΠΑΤΡΙΔΑΣ και μας έκανε να σκεφτούμε: "μήπως πρέπει να βρεθούμε μακριά από αυτήν για να αισθανθούμε όλο αυτό το μεγαλείο". Η νεολαία της ΡΩΜΑΝΙΑΣ έδωσε όλη της την ψυχή για αυτήν την εκδήλωση - προσκύνημα στην Μητέρα Πατρίδα και απέδειξε ότι είναι μια υγιής δύναμη στον χώρο των Ποντιακών σωματείων ,προσηλωμένη στην ιστορία ,την παράδοση ,διατήρηση της ΙΣΤΟΡΙΚΉΣ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗΣ και εκπροσωπεί επάξια τον Ελληνισμό στην Ευρώπη, ανεπηρέαστοι από "εξωγενείς παράγοντες".



Μεταξύ των αρωγών σ'αυτήν την προσπάθεια
των ΝΕΩΝ της ΡΩΜΑΝΙΑΣ ήταν και ο Σύλλογός μας με πρώτο και καλύτερο τον αγνό
αγωνιστή (πρώην πρόεδρό μας) ΘΟΔΩΡΟ ΑΚΡΙΤΙΔΗ που πίστεψε σ'αυτήν την προσπάθεια και την στήριξε με όλες του τις δυνάμεις.
Η εκδήλωση περιελάμβανε : α) το χορευτικό του
Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Δράμας
"Ο ΠΥΡΡΊΧΙΟΣ" ,β)το χορευτικό του διοργανωτή Συλλόγου "ΡΩΜΑΝΙΑ"που έκλεψε την παράσταση και γ) του Συλλόγου Αλωνακίων Κοζάνης σε μια πολύ καλή απόδοση
του δρώμενου "ΜΟΜΟΓΕΡΟΙ".

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σ'αυτό το κάλεσμα των Νέων της ΡΩΜΑΝΙΑΣ οι οποίοι διασκέδασαν μέχρι τις ........τελευταίες πρωινές ώρες καταθέτοντας την ψυχή τους θυσία στον βωμό της παράδοσης και παίρνοντας λίγες βιαστικές ανάσες Πατρίδας πριν αναχωρήσουν και πάλι για την Στουτγκάρδη. Πολλοί ήταν και οι επίσημοι καλεσμένοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση .Παρόντες ήταν : ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας , ο βουλευτής Θεσσαλονίκης
κ. Μαγκριώτης και βέβαια ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ)
κ. Γ. Παρχαρίδης
καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών σωματείων της Θεσσαλονίκης:
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης "ΑΚΤΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ", ΚΑΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΙΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,ΣΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ....."άκουσον άκουσον"...του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ με τους οποίους ο Σύλλογος ΡΩΜΑΝΙΑ έχει ιδιέτερη σχέση.
Την παρουσία του εν λόγω σωματείου (της ΚΩ) υπογράμμισε φανερά ενθουσιασμένος ο Πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Παρχαρίδης τονίζοντας αυτήν την παρουσία και δείχνοντας να μην πιστεύει ούτε ο ίδιος στο πόσο δυνατοί μπορούν να γίνουν οι δεσμοί όλων των Ποντίων απανταχού της γης.
ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ.
ΥΓ.: Σημαντική πρόταση για συνεργασία - συνδρομή για την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων με σωματεία της αλλοδαπής έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ( ο έτερος και σημαντικότερος αρωγός στην προσπάθεια των νέων της ΡΩΜΑΝΙΑΣ ), Παύλος
Γαλεγαλίδης , πρόταση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν,αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα σωματεία είναι "συνοδοιπόροι σ' αυτόν το δρόμο, διανύουν την ίδια διαδρομή από την ίδια αφετηρία και με κοινό προορισμό" που δεν είναι άλλος από διατήρηση και διάδοση της Ποντιακής παράδοσης και πολιτισμού, την διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης αλλά και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και η απαίτηση για συγγνώμη -απολογία της Τουρκίας! ( "Apologize" που λένε και οι Άγγλοι στα ...Ελληνικά).

Σημείωση: η ποιότητα των φωτογραφιών και του video δεν είναι καλή γιατί η λήψη έγινε με κινητό τηλέφωνο. Αν υπάρχουν άλλα μπορείτε να τα στείλετε στην διεύθυνση : a.pap1922@gmail.com για να τα δημοσιεύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: